Robida Radar: Vračanje in vzhajanje
Danes bomo pekli kruh!
Serija radijskih oddaj Arhiviranje Arhiva je nastala na rezidenci v vasi Topolove maja in julija 2025 ob povabilu kolektiva Robida k sodelovanju pri Radiu Drugega, ki nagovarja obmejni prostor in išče pojmovne mreže, vsebine in zgodbe, ki te marginalne prostore gradijo in prepajajo. Arhiviranje arhiva v vsaki izmed epizod uporabi drugačen pristop k ustvarjanju radijske oddaje, vsak izmed njih pa temelji na premisleku o arhivu kot orodju, konceptu, strategiji in načinu življenja, kot ključnem za razumevanje ustvarjanja in grajenja pripovedi margine in vseh tistih, ki so iz kanonskih narativov izključeni ali pozabljeni ter postavljeni v polje drugosti.
Ep. 1 Vračanje in vzhajanje
Babica mi je povedala, da je njena mama med mesenjem vedno shranila delček surove mase kruha, ga položila na pleten krožnik in v naslednji kruh vmešala posušen ostanek prejšnjega testa. Tako je nov kruh vsakič znova vzhajal skupaj s koščkom starega in jih v krožnem nastajanju hranil ter ohranjal pri življenju. Ko sem prispela v Topolove v začetku meseca maja 2025, obdobja pomladi, ko je bilo ptičje žvrgolenje glasno in vseprisotno, dež pa je le redko prenehal padati, me je v hiši Vide in Aljaža pričakal domač kruh. Spekel ga je Jack, njun prijatelj na obisku. Vida je bila na rezidenci v Berlinu, zato kruha ni pekla ona, kot ponavadi, izkazalo pa se je, da je bil ravno Jack tisti, ki je Vido naučil in navdušil za pečenje lastnega kruha. Oba sem povprašala po receptu. Zanimalo me je, kako se njun način priprave testa, mesenja in pečenja medsebojno razlikuje. Pripravljanje kruha z ostanki prejšnjega testa, kislo testo ali pečenje z drožmi je proces, ki lahko traja več dni. Zahteva skrb in čas. K testu se med pripravo vračaš, opazuješ spremembe in k njim pridodajaš. Medtem ko vzhaja je tisti, ki ga peče, v nenehnem čakanju, ki pa ni nepotrpežljivo ali nadležno. Priprava kruha je vzporedna časovna tirnica vsakdana, ki ustvarja ritem njegovega minevanja. In tako kot pravi Vida, čas v Topolovem, daleč stran od mesta, teče drugače in vsak si ustvari svoj ritem preživljanja vsakdana in navade, ki ta ritem vzdržujejo. Tako kot sem na snemalko posnela recepte Jacka in Vide sem med bivanjem v Topolovem posnela marsikaj drugega, kar je vzbudilo mojo slušno pozornost. Zvoke dežja, petje ptic, veter v drevesih in vetrnih zvončkih pred hišami, žuborenje Koderjane, zvonenje zvonov. Surovi posnetki, skupaj z receptoma za kruh, so sestavine iz katerih je pričela nastajati zvočna kompozicija Topolovega, zagotovo ne prva. Prijateljica in sodelavka Ida Hiršenfelder me je opozorila na internetno platformo aporee.org, ki vsebuje zvočni arhiv terenskih posnetkov iz celega sveta. Njena posebnost je, da posnetke geografsko umesti na zemljevid brez mej in da s strogimi, a preprostimi pravili, gradi množičen arhiv zvokov vsega sveta. Vas Topolovo in njena okolica je imela objavljenih pet posnetkov, med katerimi sem štiri, ki jih je posnel John Grzinich, uporabila v svoji kompoziciji, na zemljevid pa naložila lastne posnetke, ki sem jih uporabila v zvočnem delu. Vračanje in vzhajanje je tako tudi vabilo drugim zvočnim entuziastom, da nadaljujejo z uporabo zvočnega arhiva in k njemu pridodajo ter iz surovih sestavin ustvarjajo vedno nove recepte.
Zvočna kompozicija je bila izvedena v živo 26. julija 2025 na radijski dan Radio Robida.
Dodaj komentar
Komentiraj